Sjem vanaf de oprichting - anno 1974-

Wat betreft de geschiedenis van Sjem moeten we helemaal terug naar 1974. Het was de tijd van de opkomst van de gospelgroepen. Elk dorp had wel een gospelgroep. En ook in Kollum ontstond er een groep met enthousiaste jongeren uit de verschillende kerken uit het dorp. De groep kreeg de naam "Sjem Hammeforasj" (De Naam die verkondigd mag worden). Er waren al vrij snel zo'n veertig leden en er werd af en toe in de regio opgetreden o.l.v. diverse dirigenten. Eind 1981 was er echter geen dirigent meer te vinden nadat de groep binnen twee jaar z'n 5e dirigent kwijt raakte. Er ontstond een probleem. De groep had zeld een gospelfestival in eigen dorp georganiseerd waaraan het zelf ook een bijdrage zou gaan leveren. De oplossing werd gevonden in een verkort optreden met alleen het muziekcombo en een solozangeres van Sjem Hammeforasj. De huidige band Sjem was ontstaan.

Sjem Hammeforasj 1974 - 1981

De gospelgroep in 1979 waaruit de huidige band Sjem in 1981 is ontstaan.

 

Sjem 1981-1982

Voor zover bekend is dit de allereerste foto van Sjem (juli 1982) tijdens een optreden op een camping in Wervershoof. Dit is het begin geweest van de huidige gospelband Sjem. Met een paar nummers op het repertoire met v.l.n.r. Kees Roeleveld op basgitaar, Bouwina Riemersma op het orgel, Clara Zijlstra als zangeres, Leo Groendijk op drums en Marten Folkertsma als zanger/gitarist. Tjeerd Mevius was destijds onze geluidsman.

Het eerste optreden van Sjem bestond uit een tweetal nummers op het Frysk Gospelfestival te Wommels in april 1982. Jitze maakte op dat moment nog geen deel uit van Sjem. Hij voegde zich in het najaar van 1982 bij de groep.

 

Sjem 1982 - 1985

De eerste volledige bezetting:  Boven v.l.n.r.: Leo, Klaas en Jitze en beneden Marten, Bouwina, Clara en Kees

 

In september 1982 is Jitze Hogenberg uit Dokkum als 7e lid als zanger aan de groep toegevoegd. Er was een groep ontstaan die elk jaar zo'n 25 optredens in het noorden van het land verzorgt in allerlei kerkelijke gelegenheden.

Klaas Groendijk, ooit als zanger in de oude gospelgroep Sjem Hammeforasj begonnen, nam de plaats in als geluidsman bij Sjem als opvolger van Tjeerd Mevius.

In 1983 nam de groep samen met een aantal andere muziek- en zangverenigingen uit Kollum een drietal nummers op voor de LP "Kollum Zingt". De eerste opnamen op geluidsdrager van de band waren een feit. 

 

Sjem 1982 - 1985

Staand v.l.n.r.: Leo, Bouwina, Jitze, Klaas en Kees en gehurkt Clara en Marten.

 

Sjem 1986

Opname LP "In Vogelvlucht"

In de "Face Sound Studio"  te Lemmer met rechts producer en opnameleider Joop van der Linden

Later werd het serieuzer aangepakt en men dook in de zomer van 1986 een aantal dagen de studio in  voor de opnames van de eerste eigen LP "In Vogelvlucht". De LP werd opgenomen en geproduceerd door Joop van der Linden in de "Face Sound Studio" te Lemmer. Een pure plaat met nog een orgel, veel strings en akoestische gitaren in de sound. De reacties waren overweldigend. Clara Zijlstra was net voor de opnames van "Ïn Vogelvlucht" vertrokken en werd opgevolgd door Jeltina van Minnen.

Bassist Kees Roeleveld vertrok in 1988 uit de groep en werd opgevolgd door Marten Schilstra, die naast bas ook elektrisch gitaar speelde. Ook Bouwina ging door privé-omstandigheden Sjem verlaten en werd opgevolgd door Halbe de Jong uit Buitenpost. Halbe was van huis uit kerkorganist, maar speelde al ras op de synthesizer en piano. 

 

Sjem 1986 - 1989

Staand 2e en 3e van links: Marten Schilstra en Halbe de Jong. Rechts hurkend Theo van Abbema, die de groep enkele jaren technisch heeft ondersteund.

 

Sjem 1989

CD concert "Perspectief"

Op de CD "Perspectief" hebben vier kinderen uiit Drogeham meegezongen met het nummer "Met Blijdschap". Hier tijdens de CD presentatie in oktober 1989 in Kollum

Met deze nieuwe bezetting werd in het vroege voorjaar van 1989 de eerste CD "Perspectief" opgenomen. Ook deze geluidsdrager werd opgenomen in de "Face Sound Studio" in Lemmer. De CD kreeg een meer digitaal karakter zoals in de jaren '80 een trend gewoerden was: Elektronisch slagwerk, veel piano en synthesizer en veel minder gitaarwerk.

Eind 1989 wist Halbe de Jong z'n studie niet meer te combineren met Sjem en werd na een lange zoektocht opgevolgd door René Struik, een jonge toetsenist met veel ambitie.

 

Sjem 1989

Helemaal rechts René Struik, de opvolger van Halbe de Jong

 

Sjem 1991

Links op de foto Nynke van der Heide en geheel rechts Jan Sloothaak.

In 1991 werd Klaas Groendijk als geluidsman opgevolgd door Jan Sloothaak.

Jeltine van Minnen is er in 1991 bijna een jaar uit geweest. Nadat zij eind 1990 stopte bij Sjem, werd haar plaats ingenomen door Nynke v.d. Heide uit Damwoude. Toen Nynke eind 1991 het zingen bij Sjem niet meer kon combineren met haar gezin heeft Jeltine haar oude bekende plaats weer betrokken in Sjem.

In 1988 bouwde Sjem z'n eerste kleine opnamestudio in Kollum en in 1992 waren de faciliteiten zover uitgebreid, dat de volgende CD "Is er Meer" hier kon worden opgenomen. De CD kwam uit in mei 1993. De eindmix werd gemaakt in de vertrouwde studio in Lemmer en opnieuw waren de reacties zeer positief.
Opnieuw moest Sjem i.v.m. studie een toetsenist laten gaan en zo werd in 1993 René Struik opgevolgd door Jelke Koolstra uit Broeksterwoude. Jelke had net een conservatoriumopleiding achter de rug.

In 1998 kwam de CD "Jouw Keus" uit, die eveneens in de inmiddels vergrote en verbouwde eigen studio werd opgenomen.

 

Sjem 1994 - 2000

Gehurkt 2e van links Jelke Koolstra. Met deze bezetting speelde Sjem ruim 6 jaar achtereen.

 

Sjem -  januari 2001

Links de nieuwe bassist Rudy van der Meijden tijdens een optreden in Dokkum.

In 2000 werd in huize Schilstra een dochter geboren en dit deed Marten Schilstra er toe besluiten als bassist bij Sjem te stoppen. Na lang zoeken werd een uitstekende vervanger gevonden in de persoon van Rudy van der Meijden uit Drachten.

Toen in 1997 de vertrouwde oefenlocatie in Oudwoude verkocht werd, moest Sjem na 15 jaar repeteren aldaar omzien naar vervangende oefenruimte. Sjem oefent vanaf 1997 dan ook in de eigen studio / repetitieruimte.
In januari 2001 heeft Klaas Groendijk na tien jaar afwezigheid z'n oude taak van geluidsman bij Sjem weer overgenomen van Jan Sloothaak.

In april 2001 is Gerrie Dantuma als zangeres aan de groep toegevoegd. Gerrie neemt vervolgens in mei 2002 de plaats van Jeltina over als zij na een jaar afwezigheid besluit definitief met Sjem te stoppen, aangezien haar thuissituatie niet meer te combineren is met het drukke Sjemleven.

 

Sjem -  juni 2001

Gehurkt in het midden de nieuwe zangeres Gerrie Dantuma.

 

Sjem - juni 2002

Links gehurkt de nieuwe drummer Foppe Hoekstra.

In mei 2002 stopt Leo Groendijk als drummer bij Sjem. Leo was na 25 jaar het langstzittende lid van Sjem. Zijn opvolger is Foppe Hoekstra en woont eveneens in Kollum.

 

In september 2005 heeft Sjem, na ruim twee jaar bezig te zijn geweest met de opnamen, weer een nieuwe CD uitgebracht. De CD krijgt de titel "Open Vensters" mee. De CD is wederom opgenomen in de eigen studio van Sjem. Er staan 14 nummers op. Op 25 september 2005 was de officiële presentatie tijdens een concert in een bomvolle gereformeerde kerk in Rinsumageest.

Sjem heeft inmiddels ruim 500 optredens achter de rug, maar is nog lang niet klaar. Je zult hopelijk nog vaak van hen kunnen horen en lezen op bijvoorbeeld deze website.

Nog meer foto's uit het Sjem verleden hebben we gebundeld in "Foto's uit de oude doos" .

 

Sjem - september 2005

 

Sjem - voorjaar 2006

Haise hier nog bij z'n vroegere band "The Candlelights"

In november 2005 krijgt Foppe ander werk. Het is voor hem niet meer mogelijk om z'n werk te blijven combineren met het drukke Sjem-leven, waardoor we op zoek moesten naar een nieuwe drummer.

Na enige tijd kwamen we in contact met Haise Veen uit Ureterp. Hij neemt in april 2006 definitief de stokken over van Foppe Hoekstra.

Sjem - voorjaar 2007

In mei 2006 besluit Jitze na bijna 25 jaar Sjem te gaan verlaten om meer tijd te kunnen gaan besteden aan andere dingen, waar hij de voorgaande jaren nauwelijks of niet aan toe was gekomen.

Opnieuw moet er binnen een jaar tijd naar een nieuw Sjem lid worden gezocht. Die wordt uiteindelijk in juni 2006 gevonden in de persoon van Ulco de Boer uit Hurdegaryp. Ulco kan veel ervaring uit andere groepen inbrengen, waaronder Joy for People uit Dokkum en de Lord's Moor Singers uit Heerenveen. Ulco neemt dan ook het management over van Jitze.

 

 

 

 

 

Jitze en Gerrie hier tijdens het afscheidsconcert van Jitze

Op 1 april 2007 viert Sjem z'n 25 jarig jublileum met een concert in de Fontein te Dokkum en neemt Sjem tijdens dit concert afscheid van Jitze Hogenberg die bijna vanaf het begin deel uit heeft gemaakt van Sjem in de huidige vorm. Jitze heeft veel voor de groep betekend. Hij omschreef z'n deelname aan Sjem als een soort huwelijk.

Ulco de Boer heeft tijdens dit concert definitief het stokje overgenomen van Jitze

Sjem april 2007  

Boven van links naar rechts: Marten, Haise, Rudy en Klaas

Beneden van links naar rechts: Ulco, Gerrie en Jelke

 

Sjem mei 2010

Sjem december 2010

 

 

 

Kerstconcerten "Adem uit de Hemel"

 

 

In het midden Joke van der Veen

 

Sjem september 2011

 

In april 2011 stoppen Gerrie en Ulco. Tijdens de daarop volgende audities heeft Sjem enige tijd niet kunnen optreden. In september 2011 is na negen audities een zangeres gevonden in Joke van der Veen. Een opvolger voor Ulco wordt er voorlopig niet gezocht. De overige bandleden zullen de zangpartijen afwisselend overnemen.

Vanaf februari 2012 treedt Sjem in deze nieuwe samenstelling weer twee maal per maand op.

Sjem september 2012

In september 2012 neemt Klaas tijdens een optreden in Hurdegaryp afscheid van Sjem als geluidsman. Klaas is ruim 30 jaar verbonden geweest met Sjem. Van 1991 tot 2001 is hij er 10 jaar tussenuit geweest, toen Jan Sloothaak het van hem had overgenomen.

Abe Poelstra neemt het werk van Klaas over. Abe werkt doordeweeks ook bij bands als geluidstechnicus en kent dus het klappen van de zweep als geen ander. De foto is bij het afscheid genomen.

Derde van links is Abe Poelstra

Sjem december 2012

Eind 2012 krijgen we versterking in de persoon van Almar Poelstra, zoon van Abe. Met dit duo hebben we een hele stap kunnen maken in alles wat met geluid en licht te maken heeft. De randapparatuur, het zaalgeluid en zelf het podiumgeluid werden compleet 'op de schop' genomen. Sindsdien zijn de monitoren van het podium verdwenen en spelen we 'in ear'.

 

Sjem oktober 2013

Sjem juni 2014

foto © Foekje Fennema - Hallum